Hyperfokus

Hyperfokus, ett vanligt - men förvirrande - symptom på ADHD, är förmågan att intensivt fokusera på ett intressant projekt eller aktivitet i timmar i taget. Det är motsatsen till distraherbarhet, och det är vanligt bland både barn och vuxna med uppmärksamhetsstörning hyperaktivitet.

Vad är ADHD Hyperfokus?
Hyperfokus hänvisar till en intensiv fixering vid ett intresse eller aktivitet under en längre tid. Människor som upplever hyperfokus blir ofta så uppslukade att de blockerar världen omkring dem. Barn och vuxna med ADHD uppvisar ofta hyperfokus när de arbetar intensivt med saker som intresserar dem.

Hyperfokus: Hur påverkar det barn och vuxna med ADHD?
För barn kan föremålet för hyperfokus vara att spela ett videospel eller titta på TV. Vuxna kan hyperfokusera på sociala medier eller shopping. Men vad som än håller uppmärksamheten, är resultatet detsamma: Om inte något eller någon avbryter, glider timmarna förbi när viktiga uppgifter och relationer faller i vägen.

"Människor som tror att ADHD betyder att ha en kort uppmärksamhetsförmåga missförstår vad ADHD är", säger Kathleen Nadeau, Ph.D., en psykolog i Silver Spring, Maryland, och författaren till ADD-Friendly Ways to Organize Your Life

Vad får ADHD-hjärnan att hyperfokusera?
Liksom distraherbarhet tros hyperfokus vara ett resultat av onormalt låga nivåer av dopamin, en neurotransmittor som är särskilt aktiv i hjärnans frontallober. Denna dopaminbrist gör det svårt att "växla växlar" för att ta upp tråkiga men nödvändiga uppgifter.

"Barn och vuxna med ADHD har svårt att flytta uppmärksamhet från en sak till en annan", säger ADHD-experten Russell Barkley, Ph.D. "Om de gör något de tycker om eller tycker är psykologiskt givande, tenderar de att fortsätta med det här beteendet efter att andra normalt skulle gå vidare till andra saker. Hjärnan hos personer med ADHD dras till aktiviteter som ger omedelbar feedback."

Enligt Larry Silver, M.D., en psykiater vid Georgetown University Medical School i Washington D.C., är en sådan intensiv koncentration faktiskt en hanteringsmekanism.

"Det är ett sätt att hantera distraktion," säger Silver. "Högskolebarn med ADHD säger till mig att de avsiktligt går in i ett tillstånd av intensivt fokus för att få jobbet gjort. Yngre barn gör samma sak omedvetet när de gör något roligt, som att titta på en film eller spela ett datorspel. Ofta är de inte ens medvetna om att de fokuserar så intensivt."

Hyperfokus hos barn: kan det tränas?
Om ett barn med ADHD tenderar att gå vilse i en favoritaktivitet, bör föräldrar eller lärare först vidta åtgärder för att begränsa den tid barnet får lägga på aktiviteten.

"Även om ett barn tar ADHD-medicin kommer det alltid att vara mer attraktivt att spela Nintendo än att studera till ett matteprov", säger Biederman. "Så barnet ska få leka det bara i doser - inte på bekostnad av en hel dag."

"Om du har ett barn som hyperfokuserar på en favoritaktivitet, måste du motverka denna tendens genom att vara extra vaksam när det gäller att begränsa tiden som spenderas på aktiviteten och om att vara noga med att hålla sig till sitt schema", säger Carol Brady, Ph. .D., en Houston-psykolog. "Det kan också hjälpa att göra en överenskommelse med ditt barn i förväg om när aktiviteten kan göras och när den inte kan göras."

Sedan är det viktigt att utveckla ett system som hjälper dina barn att rikta om sitt fokus. När det är dags att avsluta aktiviteten rekommenderar Brady att vara lite flexibel och, om möjligt, vänta på ett naturligt avbrott – till exempel avslutningen av ett TV-program.

Men det räcker inte att ge barnet en tidsgräns och förvänta sig att hon slutar. "Jag säger till föräldrar att de måste göra något för att bryta "transen" som deras barn befinner sig i, säger Silver, "som att knacka honom på axeln, vifta med handen framför hans ansikte eller stå mellan honom och TV eller datorskärm." Om du inte gör det, säger han, kanske barnet inte ens inser att du försöker få hans uppmärksamhet.

"De här barnen är inte olydiga", säger Nadeau. "Deras hjärnor registrerar helt enkelt inte vad du säger. Det är därför avbrottet aldrig bör göras argt, och varför du bör ge några minuter för att förändringen i uppmärksamhet ska inträffa. Det är nästan som att dra ut någon ur en dröm."

För att underlätta denna process rekommenderar Nadeau att du tar dig tid att utbilda ditt barn om hur hans eller hennes hjärna fungerar. "Ditt barn måste förstå varför det är svårt för henne att sluta göra något hon verkligen gillar", säger hon. "Barnet måste också veta att på grund av detta kan lärare och föräldrar behöva ingripa då och då för att stoppa en aktivitet."

Hur kan jag träna min ADHD-hyperfokus?
För vuxna med ADHD kräver hantering av anfall av hyperfokus att sätta upp externa signaler för att omdirigera deras uppmärksamhet. "Den här typen av intensivt fokus är inte något du bara kan sätta dig in i och prata bort dig från", säger Barkley.

Nadeau, som själv har ADHD, upplever ofta hyperfokus när hon tar sig an ett skrivprojekt. Så hon ställer in en timer för att påminna sig själv om möten hon måste hålla eller telefonsamtal hon måste ringa. Datormeddelanden, utformade för att dyka upp på skärmen vid förinställda tider, kan också vara användbara. Så är det att ta hjälp av en make eller arbetskamrat. "Jag arbetade med en man som blev så upptagen av sitt arbete att han tränade en kollega att komma och dra ut honom från sitt kontor för möten", säger Nadeau.

En annan av Nadeaus patienter hade för vana att arbeta på sin dator efter middagen. "Han skulle helt utesluta", säger Nadeau, "till den punkt där hans fru skulle gå och lägga sig och han inte ens märkte det. Han skulle bara fortsätta jobba till två eller tre på morgonen." Upprörd började mannens fru bokstavligen dra ur kontakten till hans dator när det var dags att lägga sig. "Det var det enda sättet att få hans uppmärksamhet", säger Nadeau.

Utlösa ADHD-hyperfokus genom att göra tråkiga uppgifter mer övertygande
I slutändan är det bästa sättet att hantera hyperfokus inte att bekämpa det utan att utnyttja det. "Om skolan eller arbetet kan göras stimulerande kommer det att fånga fokus på samma sätt", säger Nadeau.

"Barn med ADHD kräver en högre undervisningsstandard", säger William Sears, M.D., biträdande klinisk professor i pediatrik vid University of California, Irvine, School of Medicine. "Ett barn med ADHD blir snabbt uttråkad när han blir ombedd att memorera en massa historiska datum. Men om han hjälper till att skriva en pjäs om ämnet och sedan spelar i den, kommer han att glänsa.”

Detsamma gäller för vuxna. "Ett jobb som ger offentligt ansvar, tillsammans med mer omedelbara och roligare konsekvenser, kan vara idealiskt för dem med ADHD", säger Barkley. "Kanske är det därför 35 procent av personer med ADHD är egenföretagare när de är i trettioårsåldern - en siffra som är mycket högre än normen."

Uppsidan av ADHD Hyperfokus
När du väl lärt dig att vända hyperfokus till din fördel kan det vara en inbyggd fördel. Det finns många berättelser om individer med ADHD som kan koncentrera sig intensivt under långa tidsperioder på komplexa projekt.

"När jag brukade regissera tv-reklam kunde jag aldrig få mig själv att sätta mig ner och göra en utgiftsrapport", säger Frank Coppola, New York City, en ADHD-coach som själv har ADHD. "Men på inspelningsplatsen skulle jag ha nio saker på gång samtidigt, och jag kunde fokusera på dem alla utan problem."

"Jag tränar baseball," konstaterar Sears, "och jag sätter alltid barn med ADHD i som kannor och catchers. Som kastare hjälper deras förmåga att hyperfokusera dem att fokusera på målet


Källa: Medical News Today